Dromen

Je dromen nemen je wel eens mee naar ongekende plaatsen. Als je geluk hebt, lig je aan schitterende parelmoer witte stranden met turquois blauw zeewater en links en rechts een Zuiderse schoonheid met enkel een hawaislinger rond haar hals. Jammer genoeg komen zulke dromen maar zelden voor. Maar goed ook want anders zou elke man al om acht uur gaan slapen, met alle gevolgen van dien. Stelt u zich deze situatie maar eens voor in een door de weeks gezin met twee loslopende kinderen en brave huisdieren. Moeder de vrouw van achter haar strijkplank roepend naar de aangetrouwde wederhelft.
‘Jaak? Jaak, waar zit ge nu weer?’ Omdat ze niet direct een antwoord krijgt, gaat ze in de huiskamer aan haar kroost raad vragen. Kind 1 is kind 2 legoblokjes aan het voeren door de spanten van het baby park.
‘Hebben jullie papa soms gezien?’ vraagt ze op dreigende toon. Kind 2 schrikt zich een hoedje waardoor hij het legoblokje inslikt. Kind 1 kijkt moeder bang aan en mompelt ‘papa lapen’.
‘Hoe, is die al slapen? Nee, zeg niet dat het waar is. Had hij een brede grijs op zijn gezicht?’ Kind 2 bevestigd dit hoofdschuddend.
‘Verdoeme toch, het is hier altijd hetzelfde. Ik kan hier de ganse dag maar werken en meneer kruipt heel vroeg onder de wol om vurige dromen te dromen. Maar dat wel niet, niet met mij. Met alle Japanners maar niet met een Chinees.’ en ze loopt met grote, zware stappen naar boven om Jaak uit zijn bed te jassen. Arme Jaak.

Dit zou een mogelijk scenario zijn als we zelf onze dromen konden bepalen. Maar nu mijn vraag aan jullie. Zijn jullie opgegroeid met legoblokjes/playmobil/poppen of meer het type playstation/wii/nintendo?

Dit bericht is geplaatst in Life. Bookmark de permalink.

60 Reacties op Dromen

 1. Ollie schreef:

  Legoblokjes hadden we , maar de rest niet . Elk jaar kregen we van de Sint één iets. Als kind heb ik mijn vader altijd ziek in zijn bed geweten ! We hadden weinig om te spelen daar was op bespaard ! Eten hadden we genoeg en de klederen werden doorgegeven.
  Houten blokjes waren onze wagens , we maakten een hut in de bomen . Maakten van latten zwaarden , een oude kookpot was onze helm . :-)
  Bij Rombouts koffie kreeg je ridders . We maakten een kasteel van karton en speelden daarmee op zolder in de winter !
  Hans ondanks dat we weinig hadden heb ik een fantastische jeugd gehad !
  En nu , de kasten van mijn kleinkinderen puilen uit van het speelgoed en toch vervelen ze !

 2. Nina schreef:

  Lego en Playmobil natuurlijk! En meccano en plasticine en ravotten in den bos! :)

  • HansDeZwans schreef:

   Plasticine heb ik even moeten opzoeken. Plasticine is een merknaam voor boetseerpasta op basis van calcium-zouten (kalk), petroleum-gelei en vetzuren. De eigennaam is door merkverwatering een soortnaam geworden voor boetseerpasta’s in het algemeen.

 3. isis45 schreef:

  In mijn kindertijd waren computers nog niet eens in de gedachten van gewone mensen. Dat waren dus eenvoudige poppen voor mij.

 4. platoonline schreef:

  Hans, ik ben van ’48. Da’s vlak na de oorlog. Toen hadden ze die dingen nog niet. En voor mecano was geen geld. Ik heb jaren met vierkante, houten blokken gespeeld. Boring. Ik was blij dat ik naar de kleuterschool mocht want daar hadden ze meer. Alleen moest je daar altijd om vechten. Ook fijn. Enfin, die parelmoeren stranden liggen me dwars op de maag. Ik droom heel andere dingen. Kijk maar naar de categorie dromen op mijn weblog, dan zul je zien dat ik verdorie altijd achtervolgd wordt of surrealistische dingen tegenkom. Ook ben ik regelmatig wat kwijt en zwerf ik door gebouwen met liften en deuren maar zonder uitgang. Niet bepaald een reden om vroeg te gaan slapen.
  Verdorie Hans, ik wil óók een wit parelmoeren strand.

 5. Hier de lego en playmobile generatie, maar ik speelde alleen met een bal of zat te lezen in een boek,…….poppen haatte ik en was oprecht blij dat er een jongen in mijn buikje zat, want ik zag dat niet zitten om met poppen te spelen en mijn zoon, heeft ook de liefde voor “de bal” geërfd,…….en ravotten in het bos,…….tv, was een zeldzaamheid nu komen ze uit bed en vragen of tv op mag,………..

 6. Karin schreef:

  Met poppen, zo’n stuk of tien, en ik zorgde heel goed voor ze. Verder speelde ik vooral veel buiten met de buurkinderen. Verstoppertje in de hooiberg of een doolhof in het koren maken was daarbij favoriet.

 7. Joke schreef:

  Ik was een echt moederke, kreeg zelfs, op mijn uitdrukkelijke verzoek, nog een babypop voor sinterklaas toen ik al in het zesde studiejaar zat. Verder heb ik kilo’s krijt opgeschreven op een schoolbord. Juffrouwke spelen was immers minstens evenveel mijn ding. Het stond dat ook vast dat ik later juffrouw zou worden. Het is echter bij ‘moederke’ gebleven, al moet ik me altijd erg inhouden als ik grote spelfouten tegenkom op een blog.

 8. Eilish schreef:

  En nu is dat kind nog altijd aan het stikken in zijn park !

  Ik was vroeger gebuisd als poppenmoeder, een boek was voor mij al voldoende. Met de blokken heb ik pas later gespeeld, torens bouwen voor mijn 7 jaar jongere broertje (en mijn benen breken over de vele matchboxautotjes die overal rondlagen)

 9. Miss M schreef:

  Met boeken vande bibliotheek. Ik ging 3x per week 5 boeken halen vanaf mijn 6 jaar. Ik kreeg occasioneel eens een beer van ons moeder, zo ongeveer 2 maanden na mijn verjaardag die ze in het café gekocht had van ‘ne zwarte’. Die gaf ik dan aan de hond.
  Speelgoed heb ik nooit gehad. (Triest héééé)

 10. Ruth schreef:

  Playmobil en Polly Pocket. Toen de Polly’s nog echt in je pocket pasten!

 11. micheleeuw schreef:

  Ik moest met poppen spelen maar sneed ze open om te zien hoe ze ineen zaten. Daarna werd het met een zelf gemaakte pijl en boog. Een mecano-set heb ik nooit gekregen. :cry:

 12. Inge schreef:

  Ik ben opgegroeid met poppen en dan voornamelijk met barbies. Mijn vader had een hele paardenranch getimmerd en van losse knijpers bankjes gemaakt voor mijn barbies. Mijn moeder maakte er kleertjes voor! Mooie herinneringen aan!

 13. Joyce schreef:

  Verdorie was al een heel verhaal in mijn hoofd aan het creëren over welke dromen ik zou willen hebben als ik zelf mocht kiezen, komt ie met een totaal andere vraag ;)

  Ben met geen van beiden opgegroeid, mijn jeugd spendeerde ik achter mijn Vic 20 met uitbouwbaar geheugen van 8, 16 en 32 KB, dat waren nog eens tijden :D

 14. Jane schreef:

  Barbies! En duplo. Geweldig vond ik dat. En de auto’s van mn broetje. Die bestuurd werden door mn barbies :-)
  Onze Nintendo, en iets later de GameBoy, kwamen later.

 15. Nienke schreef:

  Legoblokjes, duplo, poppen, maar ook een klein beetje de gameboy. Ik zat er geloof ik net tussenin toen die in zwang kwam. Overigens was het in ons gezien grappig verdeeld: mijn oudste zus was helemaal van de jongensdingen (in bomen klimmen, technisch speelgoed etc.), mijn middelste zus speelde alleen met (barbie)poppen en ik had van allebei een beetje haha!

 16. Caroline schreef:

  Ik ben opgegroeid met Lego, duplo, knex, barbies, babyborn ect. Pas rond de leeftijd van 8 kregen we een computer en toen ik 12/13 was pas internet.

  Liefs!!

 17. Kinga schreef:

  Lego, wauw. Wat een jeugdsentiment! Ik word helemaal vrolijk als ik er aan denk. Ik speelde voornamelijk met mijn vaders oude elektrische lego, geweldig vond ik dat!

 18. smiley schreef:

  Ook hier het normale lego/playmobil/poppen gedoe. Gelukkig was mijn vader zo geen slaper zoals ge beschreef en heeft mijn broer mij nooit geen legoblokken gevoerd! ;-)

 19. oma schreef:

  Ha Hans,

  De meeste dromen zijn bedrog, maar als ik wakker wordt…. oma

  • HansDeZwans schreef:

   De meeste dromen zijn bedrog
   maar als ik wakker wordt naast jou dan droom ik nog.
   Ik voel je adem en zie je gezicht
   je bent een droom die naast me ligt.
   Je kijkt me aan en rekt je uit
   een keer in de zoveel tijd komen dromen uit!

   …lalalalala…

 20. Marjolijn schreef:

  Een beetje houten blokken, een heel klein beetje meccano, en heel veel karton.
  Een goede combinatie om hele bouwwerken te kunnen maken.
  Fijne dag vandaag, lekker spelen hé..!!

 21. Roelien schreef:

  Geen poppen voor mij of legoblokjes, maar buiten spelen. Altijd!
  Ik droom graag met je mee hoor, beter dan achter de strijkplank staan..

 22. Emmelinda schreef:

  Hahaha die opsommingen van al dat speelgoed, al die jeugdherinneringen die los komen. Dat vind ik eigenlijk nog leuker dan dromen ;-) .

  Eens denken, wat hadden wij? Autootjes, Meccano, Playmobil, viewmaster, nepLego (monti-blokken), Barbies, fietsen (lekker crossen over heuveltjes waar mijn moesje dan niet zo blij mee was), en een Videopac G7000. Als ik won met een potje slagbal beukte mijn broertje keihard op mijn rug. Euh. Wat zei ik over die jeugdherinneringen? Mag ik nog terug naar het schitterende strand??

 23. די מריו schreef:

  Meccano, playmobile en lego. En toen ik ouder was… een klein beetje technisch lego. Dat kwam, voor mijn gevoel, toen net uit. Maar het liefst was ik aan het lezen.

  Love as Always
  Di Mario

 24. veerle schreef:

  Arme Jaak… durft gij dan zeggen!

  Maar om op je vraag te antwoorden: ik was een echt poppenmoederke. Maar daarbuiten ravotte ik mee met de jongens van onze straat, in het bos, in ‘t park, op allerlei pleintjes. Ik zag dan steeds zo zwart als moorke pek als ik thuiskwam.

 25. CHRISTA schreef:

  Hans, je hebt er geen idee van welke mooie dromen ik heb! Ik droom zelfs hele speelfilms, bestsellers, haha, echt niet te doen! Ook echt psychidelische dingen, misschien komt dit door mijn medicatie, maar ik droom me te pletter, echt geestige dingen. Vannacht ging ik op restaurant en je houdt het niet voor mogelijk welke services ze aanboden, een heel geinstalleerd toilet, waar ze ondertussen je haar nog eens in orde maakten, enfin…. mooie reizen maak ik in mijn dromen. Maar op de vraag met wat ik speelde? Ik moest me gedragen als een meisje, dus kreeg ik meisjesspeelgoed, maar het liefst speelde ik met mijn broers, ( had geen zus, ) avontuurlijke dingen, zoals daktari, cowboy en indiaan, en stuntman!

 26. Mirjam Kakelbont schreef:

  Niks van dat al. Ik speelde buiten: boompje klimmen, rolschaatsen, touwspringen, op het schooldak klimmen… En ik wilde een fiets! (Dat zal er al heeel jong in, ja.) Maar die was te duur… Als het regende nam ik genoegen met een schetsboek en viltstiften. Alles beter dan poppen, bah! Ik had voor een verjaardag een plaspop gekregen. ZONDER plassertje. Triest he? Maar ik ben blijven dromen over die fiets, en die is er gekomen ;-)

 27. Billy schreef:

  ik ben opgegroeid met Meccano, Jommeke en Matchbox

 28. gerdaYD schreef:

  Ik was een halve jongen toen, dus ik ben opgegroeid met revolvers, kranen, meccano, bouwblokken… poppen zegden me niet zo veel… maar wel boeken, een massa boeken! Daarom lees ik misschien nog altijd zo graag.
  OT: bedankt voor je reactie én dit weer knap geschreven log!

 29. ZON-nebloem schreef:

  ik was een echte poppemie, en ik las heel graag korte teksten en sprookjes, toen al.
  Ik ben van 60 en ken gewone blokjes , meccano, poppewagens, ik kreeg ooit een eerste zelflopende pop toen al, mijn favoriet was een kangoeroestok, die heb ik kapot gesprongen

 30. bentenge schreef:

  Ik ben een playmobilventje. Ridders en cowboys om precies te zijn.
  Dan droomde ik al spelend van heldendaden.
  Maar om één of andere reden kwamen daar geen jonkvrouwen in voor,
  laat staan parelmoeren stranden met bijhorende attributen.

 31. Esra schreef:

  Haha waar komt die vraag nu ineens vandaan? Ik mag tot de legogeneratie gerekend worden, en het spijt mij niets :)

  Die parelmoerstranddroom hè, bestaat die ook in de variant met twee gespierde mannen?

 32. lie° schreef:

  lego all the way!? Heb nog wel een paar ‘my little pony’s’ gekregen maar ik keerde altijd weer terug naar lego..

 33. Hilde schreef:

  ik ben van het EXPO-jaar (1958). groot geworden met Lego-blokjes (Duplo bestond toen nog niet). En met de boeken van A.M.G. Schmidt!
  groet, Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>