Groen

De beslissing om een zonneboiler aan te schaffen heeft een andere wending genomen. De aanloop tot dit alles was om tijdens de zomermaanden mijn verwarmingsketel volledig af te zetten, zodat ik kan besparen op mazout. Om iets meer in detail te treden, de ketel blijft werken in de zomer om warm water te voorzien. Dit vind ik eigenlijk te zot en kan simpel opgelost worden met een zonneboiler. Ondertussen zijn er 5 leveranciers over de vloer gekomen en ze hebben het een en ander uit de doeken gedaan. Een zonneboiler zou een besparing van 30/40 % zijn op het verbruik. Een wartepomp boiler, die zijn energie in feite uit de lucht haalt, geeft een besparing van 100%. Daarbij ook nog eens een dak vol zonnepanelen en ik ben een volledige groene energie verbruiker.
Waarom nu pas zonnepanelen in plaats van 5 jaar geleden toen iedereen ze nam? Omdat ze een pak goedkoper zijn geworden en de kwaliteit ervan is enorm toegenomen. 5 jaar geleden betaalde je ongeveer tussen de 20.000 – 30.000 euro en nu is dat 8000 euro. Je krijgt wel geen groencertificaten meer, maar de terug verdientijd is hetzelfde gebleven en daar draait het om. Plus daarbij dat de elektriciteit de komende jaren duurder gaat worden, heeft ook wel zijn stempel gedrukt. Nu moet ik even kiezen welke leverancier het gaat worden en binnenkort ben ik een groene energie verbruiker man. Zo heb ik alweer een steentje bijgedragen aan onze milieu.

Dit bericht is geplaatst in Life. Bookmark de permalink.

17 Reacties op Groen

 1. rebbeltje schreef:

  Alle beetjes helpen ;)

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Wij hebben zes jaar geleden met subsidie onze zonnepanelen gekocht en ze er inmiddels dik uit gehaald. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor jou ook de beste oplossing zou zijn. Je moet allemaal naar je eigen portemonnee rekenen ;-)

 3. Hans schreef:

  Het is nu wel een moment om de beslissing te nemen, de producten zijn aardig doorontwikkeld en veel kinderziekten zijn voorbij.
  De energie prijzen zullen zeker een stijgende lijn houden. Hans

 4. Marjolijn schreef:

  Alle bijdragen helpen, en je kijkt wat voor jouw situatie het beste is.

 5. Eilish schreef:

  Ik vind mijn zonnepanelen nog altijd de beste geldbelegging die ik heb gedaan, maar dat probleem van die draaiende chauffageketel voor het warm water is hier nog niet opgelost.
  Misschien in de toekomst nog.

 6. Flavie schreef:

  Een goede beslissing!
  Alle beetjes helpen :)

 7. Billy schreef:

  wij hebben geen eigen huis, en daarom geen zonnepanelen op het dak.
  Maar ik had ze anders zeker geplaatst al!

 8. Wij denken er soms ook over. Wie weet. Maar voorlopig zijn er ook nog zoveel andere (leuke) dingen om ons geld aan uit te geven… Pfff. Wou soms dat ik 10 miljoen won … ;-)

 9. Anna schreef:

  Wij hebben geen zonnepanelen. En we zijn in de toekomst ook niet van plan om ze te plaatsen… plaatsgebrek en er gaan eerlijk gezegd nog andere renovatiewerken voor :-)

 10. bentenge schreef:

  Hmmm, misschien moet ik toch eens over zonnepanelen gaan nadenken.
  In de subsidietijd heb ik op basis van “gevoel” gekozen. Geen zonnepanelen omdat ze ecologisch veel belastender zijn dan windmolens. Ik heb dus liever windmolens. The more intelligent countries hadden dat veel vroeger door.
  Ow, even uit de bocht, de zonnepanelen en hun subsidiesysteem zijn volgens mij één van de grootste schandes (zowel ecologisch als sociaal gezien) van de voorbije 25 jaar regeringvoering.
  Enfin, ik zat weer even op mijn paard.
  Wat ik dus wou zeggen, misschien moet ik het nu eens herbekijken, het zou best kunnen dat met vernieuwde technologie hun ecologische voetafdruk daalde.

 11. Joke schreef:

  Wij hebben zowel een zonneboiler als -panelen. Het eerste zou milieuvriendelijker zijn dan het tweede. Het tweede zou zelfs helemaal niet milieuvriendelijk zijn: de productie zou vervuilender zijn dan wat ze ooit kunnen opbrengen, tenzij dit inmiddels veranderd is. Onze grootste milieubijdrage is het gegeven dat we slechts één auto hebben, terwijl we heel afgelegen wonen. Openbaar vervoer is hier zeer beperkt. Daarnaast zijn we ook vrij bescheiden qua reizen.

 12. Esra schreef:

  Mooie plannen Hans :) Ik hoor dat graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>