Money

Er zijn altijd van die maanden dat de kosten plotseling hoog oplopen. Zo ben ik 2x gaan skiën dit jaar, heb ik voor mijn wagen vier nieuwe banden moeten leggen (maat 245/40 19″, dus gene kattenpis), ben ik in mei naar Thailand geweest en nu wil ik ofwel zonnepanelen laten leggen met een warmtepompboiler ofwel een zonneboiler. Ik heb deze beslissing genomen omdat mijn chauffage ketel de ganse zomer moet blijven bollen om maar warm water te leveren voor het douchen wat eigenlijk feitelijk te zot is. En geloof het of niet, nu is het een veel betere tijd om zonnepanelen te laten leggen dan 5 jaar terug toen iedereen het deed. Nu zijn ze drie keer goedkoper geworden en de kwaliteit is erop vooruit gegaan. En om nog maar wat over kosten te spreken, in mijn wasplaats moet de douche vervangen worden, want ik krijg daardoor water in de kelder. De kamer ernaast is ook door dit waterverlies op twee muren gaan beschimmelen. Ik moet met mijn twee wagens op onderhoud en ook mijn motor heeft onderhoud nodig en een nieuwe band. En dan heb ik reeds de reis naar Spanje geboekt. Pfffff.

Men moet altijd iets op zijn spaarrekening laten staan in geval van nood. Maar hoeveel is iets? 1000 euro is niets meer tegenwoordig. Ik probeer altijd een bedrag van 5000 euro te laten staan. Hoeveel is voor jullie dat iets?

Dit bericht is geplaatst in Life. Bookmark de permalink.

35 Reacties op Money

 1. Hans schreef:

  Financieel zit je niet slecht Hans, het lijkt er een beetje op dat je veel wilt doen.
  Maar gelijk heb je je leeft maar een keer.
  Zonnepanelen zijn wel interessant als je dat gunstig op het zuiden ligt.
  Er zit ook subsidie op zonnepanelen, alles in een keer goed laten doen is natuurlijk de oplossing op langere termijn. Hans

 2. Karin schreef:

  Ik volg al enkele jaren dit blog http://min-of-meer.blogspot.nl/. Iedere vrijdag vertelt iemand -al dan niet anoniem- over zijn/haar inkomen en uitgaven en ook wat zijn/haar buffer is. Een beetje gluren bij de buren zeg maar. Het blijkt dat wat men voor noodgevallen op zijn spaarrekening heeft staan, de zogenaamde buffer, nogal wisselt van persoon tot persoon. Sommige vinden 1000 euro voldoende andere voelen zich pas veilig vanaf 20.000 euro.

 3. Evita schreef:

  Het door banken aangeraden bedrag is ongeveer 3 x je nettoloon. Ooit nog eens een paar maanden voor de blog van Record Bank gewerkt… that’s how I know ;-)

 4. christa schreef:

  Wat is veel? Dat is een goeie vraag;Kijk, ik krijg maandelijks rond de 900 euro invalideloon; Daarvan gaat 250 euro naar de gemeenschappelijke pot, maar meestal moet die tegen het eind van de maand bijgepast zijn. ( We zouden eigenlijk het basisbedrag moeten verhogen) ( we passen al snel elk 150 bij ). Voor de rest betaal ik zelf mijn auto, verzekering onderhoud….. betaal ik de helft van de mazout, ( een deel betalen we met het geld dat we terugkrijgen van de belastingen. Ik koop zelf mijn kleren, meestal in solden en promotie en ik schaam me niet om te zeggen, dat het meeste van winkelketens komt, zoals C&A, bel and bo, Ms mode. Ik koop elk seizoen een maar orthopedische schoenen, die kosten al snel 170 euro. Ik betaal zelf mijn dokter, medicamenten, kiné enz; Deze maand voor 70 euro medicatie voor mezelf gekocht. Maw, ik loop niet ver met 900 euro. Ik kan dan ook niet sparen. Ik heb wel al een aardig bedragje ge-erfd, en daar ga ik mee op reis, en leg ik bij als ik op een maand niet rond kom. Eens de kinderen het huis uit zijn, willen we samen een nieuwe badkamer, eventueel een nieuwe keuken, en heel onze bovenverdieping moet nog geschilderd worden enz….
  Ik stel me net als u de vraag, hoeveel moet ik overhouden, voor later! Kom ik ooit in een zorgcentrum terecht?? Moet ik naar een serviceflat? Gelukkig hebben mijn ouders goed geboerd en weet ik dat ik nooit echt in de financiele problemen zal komen als ik zuinig blijf leven en elke jaar een mooie reis doe, dat pakt niemand me af, maar dat wist je wel hé!

 5. Billy schreef:

  2 wagens en een motor, als alleenstaande onderhouden lijkt me bijna niet te doen, Hans. Je zou toch al een groot stuk kunnen besparen door maar 1 van de 3 te houden…

  • HansDeZwans schreef:

   Dat is misschien fout uitgedrukt, ik heb een klein autootje gekregen van mijn moeder, een lupo en die dient eigenlijk voor de kinderen. Zelf rij ik er ook wel mee. Ja ik betaal daar alles inbegrepen toch al snel 750 euro per jaar voor dat kleine ding. Maar goed, het is nu eenmaal zo en mijn motor ga ik zeker niet wegdoen, dat behoort tot mijn hobby’s.

 6. Marjolijn schreef:

  Tja, dat is voor ieder persoonlijk en welke spullen je op termijn wil gaan vervangen of misschien wel met spoed als het tegen zit.
  Ik kan heel zuinig zijn als het moet.

  Op naar een fijn weekend.

 7. fotorantje schreef:

  t leven is duur en zeker als je alleenstaand bent
  ik heb een zichtrekening en een spaarrekening
  de spaarrekening dient dus zoals het woord zegt om te sparen en eventueel plotse grote kosten mee te betalen, die spaarrekening heeft geen limiet, die blijf ik gewoon aanvullen :-)
  mijn appt zie ik als de spaarpot voor als ik ooit naar een serviceflat of zo moet, die kan ik dan verkopen, hij is sinds mei volledig afbetaald

 8. Ten huize sex and the city wordt ook altijd gediscussieerd over de buffer, Carrie zegt 15000 euro,….:-), Big zegt, 5000 is wel voldoende, Carrie wint :-)

 9. Hans schreef:

  Deze keer geheel gratis op mijn website de nieuwe show.
  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 10. karel schreef:

  ik zeg maar zo
  ik zeg maar niets

 11. Floor schreef:

  Dat iets is bij mij maar een klein bedrag. Ik heb niet zo’n hoog inkomen dus sparen gaat wat lastiger. Maar ik vind het fijn om iets achter de hand te hebben. Dus ik spaar wel. Dat hoeft bij mij ook niet heel veel te zijn, want ik heb geen auto, koophuis te cetera. Dat scheelt.

 12. zuster_klivia schreef:

  Wij dichten nog steeds elke maand verschillende gaten en van sparen komt er dus niks. Ergo: op mijn spaarrekening staat 2,50. Op die van Vlam 0,0 :)

 13. plato schreef:

  Ik ken mensen die dolblij zouden zijn met 1000 euro op hun spaarrekening.
  Je hebt misschien wat teveel ineens gedaan. Maar dat zal bewust geweest zijn want je kent je eigen situatie natuurlijk goed. Enfin, dat antwoord gaf je jezelf al.
  Ik zou voldoende op een lopende rekening zetten om een eventueel noodzakelijke aanschaf te kunnen doen (bijvoorbeeld een wasmachine, een koelkast etc). De auto valt daar voor mij niet onder. Ik heb er geen een maar die beschouw ik als luxe.
  Zelf maak ik me weinig zorgen want geen koophuis, geen auto, geen dure vakanties etc. Allemaal geen behoefte aan. Eenvoudig leven is een mooie uitdaging. Maar als het moet heb ik voldoende om het hoofd boven water te houden.

 14. lentebloem schreef:

  Ik las eens (in volle crisisperiode) dat je best een bedrag van 6 x je nettoloon achter de hand houdt. We bleken daaraan te voldoen en proberen dat bedrag te laten staan, al is dat niet altijd even simpel als je volop aan het verbouwen bent.

  Anderzijds, als het bedrag op onze spaarrekening begint te zakken, word ik zelf ‘n beetje nerveus. Zo met een (klein) kind in huis speel ik liever toch wat op safe. Lief is daar veel relaxter in.

 15. Eilish schreef:

  Die buffer, is die niet voor iedereen anders ? Gezinssituatie, inkomen, auto of toestellen die de komende jaren aan vervanging zullen toe zijn, huren of eigen huis betalen of al klaar zijn daarmee …

 16. Nicky schreef:

  Ik heb jarenlang niet kunnen sparen omdat ik gewoon te weinig verdiende. De laatste jaren gaat het stukken beter (kind is de deur uit, dat scheelt enorm al supporter ik haar nog vaak een beetje

 17. Nicky schreef:

  Hm. Vervolg: nu kan ik wel sparen. Laatst was de droger kapot en toen kon ik gewoon een nieuwe kopen. Dat is lekker! Een idee hoeveel spaargeld je zou moeten hebben, heb ik niet. Het is maar net wat je kunt missen. Ik spaar een vast bedrag per maand en wat ik over heb aan het eind van de maand gaat ook naar mijn spaarrekening. Of niet want vaak komen alle grote uitgaven tegelijk!

 18. Flavie schreef:

  Het is altijd leuk om een beetje reserve te hebben in nood, ook als je eens een grote kost hebt. Ik heb mij een ander VWke gekocht met mijn spaargeld, met toch wel een beetje pijn in het hart… het is gemakkelijk om het uit te geven maar zo moeilijk om het terug bij elkaar te sparen. Dat wordt de komende maanden iets zuiniger zijn, zodat het spaarboekje toch wat aangevuld wordt.
  Maar langs de andere kant, als je alle maanden je vaste kosten kan betalen, jezelf eens kan verwennen, geld opzij kan zetten… dan denk ik dat je blij mag zijn.

 19. Regina schreef:

  Eh, als je drie keer op vakantie gaat zijn je kosten niet ‘ineens’opgelopen, hoor. Haha, dat is dan een eigen keuze. Maar je hebt wel gelijk. Je wilt nog een beetje van het leven genieten en dat is tegenwoordig al duur. Wij leven bij de dag. Het geld verlaat het huis zelfs via de kieren, zo snel gaat dat met twee opgroeiende jongens, maar ach… Ik lig er tot nu toe nog geen nacht wakker van :)

 20. Miss M schreef:

  Wel, 5000 is een mooi bedrag, ik zou meer willen, maar heb de helft ongeveer. Ietske meer. Wij zitten met onze vrerbouwingen wat het zowat onmogelijk maakt om nog iets opzij te leggen, wat ik toch probeer.
  Onze afbetaling is 1200 euro per maand, we leggen ieders 900 in een pot per maand. Meestal komen we er mee maar niet altijd. We hebben firmawagens. Een deel van mijn internet is betaald door de baas, hetzelfde voor mijn gsm. Ik zet zelf opzij voor het pensioen, maar ook hiervoor heb ik een extra plan via de baas.

 21. rebbeltje schreef:

  Een reservepotje is handig…en de blogjes vullen elkaar mooi aan ;)

  Zolang je het opzij kan zetten zit je goed toch?

  Groetjes

 22. Esra schreef:

  Ik spaar zo veel mogelijk, ik heb nog alle reden om te zeggen dat het voor later is hè? Niet dat ik geen leuke dingen doe, maar ik smijt het in ieder geval niet over de balk. Daardoor heb ik wel wat meer op mijn spaarrekening staan dan jij. En vooralsnog geen gedoe met onderhoudskosten, ik zit goedkoop gehuurd, geen auto…

  Wat moet jij eigenlijk met twee wagens? :o

 23. Nina schreef:

  Als de kinderen oud genoeg zijn om met de auto te rijden, zijn ze dan ook niet oud genoeg om de kosten van die auto te dekken? :) Ik begon op mijn 16de weekendwerk te doen zodat ik zelf een bescheiden tweedehands kon kopen tegen dat ik mijn rijbewijs had…

 24. Joyce schreef:

  Oei sparen…… buffer……. ehm tja hier verschillen vriendlief en ik gigantisch van mening. Ik heb een minimale buffer van max tegen de €1000 vriendlief 20 keer zoveel…….

 25. cuisineceline schreef:

  Ik heb daar nog geen idee van, doordat ik nog thuis woon ;-)
  Wij hebben hier wel warmteboiler, en zijn er erg tevreden over!

 26. Rob schreef:

  Ik zal er nog eens naar kijken.
  Misschien heeft de bankencrisis en belasting het wel allemaal laten verdwijnen.

  Spaarzame groet,

 27. Sas schreef:

  Wij zijn nu gelukkig meer gaan sparen aangezien ik weer op mijn oude loon zit. Hiervoor miste ik precies het geld wat we normaal spaarde doordat ik minder uren werkte. Ben er dus super blij mee!

 28. Anna schreef:

  Tja, wat reserve is nooit weg. In de beginjaren van ons huwelijk was dat moeilijk hoor maar sinds ons huis is afbetaald staat er een klein bedrag (minder dan 10.000 euro) weg, verder hebben we voor de kinderen die nog allebei thuis wonen sinds hun geboorte een spaarsysteem via de bank en doen we ook allebei aan pensioensparen… voor later hé

 29. Joke schreef:

  Beroepshalve (ik beheer het geld van een tiental mensen) zou ik zeggen €5.000, alhoewel dat niet voor iedereen lukt. Ik val bijna achterover als ik de reacties lees. Ik kom duidelijk uit een familie van spaarders… Wij leven ook relatief bescheiden. Misschien dom, je leeft immers maar één keer en het geld brengt tegenwoordig niets meer op. Maar ik zou mijn kinderen later toch graag op financieel vlak een goede start willen geven. Net zoals mijn ouders bij mij hebben gedaan.

 30. LJ schreef:

  Ons doel was 6 maanden gemeenschappelijk loon op de spaarrekening te hebben staan. Ik durf het niet natellen maar ik denk dat er na de gedwongen aankoop van een auto véél minder op staat. Ik zou me pas gerust voelen bij 10.000 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>