Suicide

‘Lafaard’ is het woord dat in mij opkomt als ik krantenberichten of nieuws items lees die over zelfmoord gaan. Ik kan ook geen begrip opbrengen voor die mensen. Ik heb dat ook nooit begrepen waarom iemand tot zoiets in staat is. Maar ik moet mijn mening herzien. Ik ‘kon’ dat niet begrijpen.
Als het leven even niet mee zit door middel van wat ook, kan men serieus in de problemen geraken met jezelf. Je loopt doelloos rond, zonder fut en je ziet het niet meer zitten. Gevaarlijk wordt het pas als je daar niet uit geraakt. Er over praten kan helpen maar niet altijd. Als je gedachten gaan afdwalen en zelfmoord gaan zien als enige oplossing, zit je aan ‘the point of no return’. Dan heb je professioneel hulp nodig. Zonder red je het niet. Maar die stap naar hulp wordt vaak niet gedaan en dat kun je dan achteraf in de krant lezen.
Zelf heb ik zover nooit gezeten. De gedachte zijn er geweest, maar ik ben altijd sterk van geest gebleven. Maar ik kan nu begrijpen waarom sommige mensen tot deze stap overgaan. Jammer, zeer jammer.

Dit bericht is geplaatst in Life met de tags . Bookmark de permalink.

11 Reacties op Suicide

 1. Lauradenkt schreef:

  Ik ben blij dat je het nu toch kan begrijpen. Ik vind mensen die zeggen ‘waarom springen ze voor de trein? Hoe egoïstisch is dat!’ ook een beetje dom of naïef, ik weet niet wat het goede woord is. Want als je in die situatie zit dat je zelfmoord wil plegen, dan ben je psychisch ziek en ben je niet in staat om te denken aan de machinist of de mensen in de trein. En hulp zoeken is natuurlijk moeilijk.

 2. suske schreef:

  zulke dingen kan je gewoonweg niet vatten.
  je kan er alleen maar begrip voor opbrengen en zelfs dat is soms moeilijk.

 3. Alice schreef:

  Ik ben ook blij dat je het nu begrijpt.
  Ik vind mensen die het niet kunnen vatten inderdaad een beetje kortzinning.
  Ik heb het ongeluk gehad om mijn zielsverwant kwijt te spelen aan zelfmoord. En ja, eerst komt er onbegrip en daarna bij mij alleen maar mateloos respect.

 4. Chantal schreef:

  Ik kan en mag niet oordelen of iemand zich van het leven wil beroven… wat ik wel hoop is dat hij/zij er over nadenkt wat het voor anderen in zijn omgeving betekent… de impact kan enorm zijn.

 5. Maike (Veerle) schreef:

  Ja Hans, soms kan men blijkbaar heel diep zitten en geen andere uitweg zien.
  Zelf heb ik het nog niet meegemaakt.
  Ik ben blij dat die gedachtes bij jou zijn verdwenen.
  Er komt inderdaad wel wat kijken bij een scheiding als je alles goed wil geregeld hebben.
  Maar die motor zal je heel wat vrijheid geven.
  Niet piekeren maar leuke oorden verkennen!

 6. Maike (Veerle) schreef:

  Al een geluk dat die dompelpompen bestaan hé Hans…kan ons van veel ellende behoeden.
  Bedankt voor je reactie!

 7. Sanne schreef:

  Zulke dingen kan je pas echt begrijpen wanneer je zelf in zo’n situatie gezeten hebt of wanneer je iemand in je directe omgeving ziet worstelen met het leven. Bedankt voor je bezoekje bij mij.
  Liefs van Sanne

 8. amazony schreef:

  Er is nog heel veel onbegrip wat dat betreft… pas wanneer je zelf of personen in je naaste omgeving in een zwarte periode zitten, ga je dat allemaal anders zien… Oordelen is makkelijk, zelfmoord plegen niet…
  Groetje,

 9. Rinskje schreef:

  Helaas…. ik heb me ook heel moe gevoeld, zo enorm moe dat ik wel eens dacht: ik ben te moe om te leven. Dat was het moment waarop ik wakker schrok. Het woord levensmoe druppelde door in mijn gevoel en gedachten. Tijd om hulp te zoeken! De geest is een moeilijk te begrijpen begrip en mensen die het wel doen… kunnen niet meer helder denken. Wie er niet geweest is zal het niet begrijpen. Ze zoeken rust en denken dat iedereen beter af is zonder hen… het blijft een moeilijk te begrijpen daad en daarom is het zo triest…

  Mijn medeleven gaat uit naar al die nabestaanden die verder moeten.

 10. Sakkerlien schreef:

  Ontzettend jammer en pijnlijk, vooral voor diegenen die achterblijven… helaas kan ik hier over mee spreken :-(

 11. fotorantje schreef:

  dat is ook een ziekte Hans, net zoals je kan sterven aan kanker
  die mensen zien niks meer helder, en volgens mij kan niemand hen echt helpen, zeker als het heel diep zit
  zonde van zoveel jonge levens, en erg dat de maatschappij hen zover kan brengen tot deze daad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>