De vliegenvanger

Dit is voor de lezers die regelmatig lezen. Ik moet toch nog even iets kwijt over het laatste boek dat ik verslonden heb, namelijk de vliegenvanger van Ravelli. Een korte inhoud:

Het is de erotische en confronterende geschiedenis van een man die alle emotionele risico’s in het leven probeert te omzeilen.”Houd God voor ogen en je gulp gesloten.” Met dit advies wordt de Limburgse Peter naar het seminarie gestuurd. Tevergeefs. De Vliegenvanger vertelt het meeslepende liefdesverhaal van een student die een intieme relatie heeft met een meisje en tegelijkertijd verliefd is op een jongen. Voor deze ‘dubbele fout’ wordt hij verbannen uit het klooster waar hij zijn opleiding volgt. De ontspoorde geestelijke vlucht uit schaamte naar het buitenland, waar hij een leven leidt vol passie en bedrog. Hij besluit charlatan te worden – alleen al vanwege het woord – en verheft zichzelf in de adelstand. Als Graaf Ravelli maakt hij furore in Rome en wordt de minnaar van een barones die hem introduceert in de betere kringen. Na een paar uitbundige misverstanden eindigt Peter als bedelaar en besluit terug te keren naar Nederland, waar de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken. Hij raakt betrokken bij het actieve verzet, wordt gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Peter heeft de gave om zowel linkshandig als rechtshandig vliegen uit de lucht te plukken. Een talent dat zijn leven zal redden. Hij wordt aangesteld als de vliegenvanger in dienst van het Derde Rijk. Zijn taak is het kantoor van de kampcommandant vliegvrij te houden. Dat lukt. De beloning is zijn leven. Naar een paar bruisende liefdesavonturen besluit hij uiteindelijk op zoek te gaan naar de twee grote liefdes uit zijn jeugd. Op latere leeftijd schrijft de verzamelaar van verboden liefdes zijn memoires. De memoires zijn nooit gepubliceerd, maar zijn nu jaren later een belangrijke bron van inspiratie geweest voor ‘De Vliegenvanger’ van Ravelli.

Ik koop altijd mijn boeken en ben ook van plan om een grote boekenkast in mijn woonkamer te plaatsen en deze uiteraard helemaal te vullen. Dat komt enorm intelligent over en zeker als je kunt mededelen dat je al die boeken al gelezen hebt. :-) Voordat ik over ga tot de aankoop, surf ik wat rond en lees een deel recensies. Deze zijn zeer uiteenlopend voor dit boek. Enkele opmerkingen:

 • de erotische passages zijn van het niveau keukenmeidenroman
 • en dan heb ik het nog niet over de vele erotische beschrijvingen…..ach, wás het maar erotisch! Hier is het platvloers en soms domweg overbodig.
 • de sexuele avontuurtjes zijn totaal niet uitgewerkt

Wat willen ze in feite dan lezen? Ik zal even een poging wagen:

Mijn ouders waren als uitgemolken melkkoeien in de zetel beland om daar hun vaste programma’s op de televisie te volgen. Ik wist dat dit enkele uren kon duren, dus loodste ik Marieke mee de kelder in. Bij de mazoutton aangekomen, hield ik haar al zoenend staande. Mijn handen vonden een weg achter haar blouse en binnen enkele seconden had ik de sluiting van haar bh losgemaakt. Aangezien ik behoorlijk opgewonden was, werd het tijd om de leeuw zijn vrijheid te gunnen.
‘Ben je wel zeker dat je ouders niet komen kijken?’ vroeg ze op een fluistertoon.
‘Binnen een kwartier zijn ze beide in dromenland. Zo gaat dat elke avond. Leuk is anders. Kom, doe je broek maar naar beneden en draai je even om.’ Ze gaf me nog een natte kus en draaide haar kontje zodat ik een mooi zicht kreeg aangeboden. Voorzichtig duwde ik mijn penis naar binnen. Langzaam bouwde ik een ritme op waarbij zij lichtjes begon te kreunen.
‘Ja ja, lekker, dieper, dieper.’ kreunde ze op mijn tempo.
‘Dieper, dieper.’ zei ze telkens weer. Vrij irritant vond ik dit woord waarbij mijn gedachten een loopje met me namen. Als je dit nog één keer zegt, steek ik mijn volledige arm in je totdat ik je huig te pakken krijg. Hiermee ga ik dan een beetje spelen of stilletjes aan trekken. Spontaan kwam het liedje naar boven wat ik vroeger altijd met mijn jonger zusje zong: Tingelingelure ich trek dich aan dien uure, waat kees de: de hin, de haan of de vos? De vos, dan laot ich dich neet mier los.
Wacht, even terug concentreren of mijn erectie hangt half stok. Aangezien ik het ritme wat opvoerde, voelde ik mijn hoogtepunt naderen. Juist op tijd trok ik mijn jongeheer uit zijn benarde situatie en spoot het liefdessap over haar ontblootte rug. Enkele druppels waren op de ton terechtgekomen en baande zich een weg naar beneden.
Als ik nu na 25 jaar bij mijn ouders in de kelder kom om wat drank te halen en ik passeer die ton, dan zie ik nog altijd die 2 sporen als uitgedroogde slakkenslijm verschijnen. Dat vluggertje met Marieke zal ik nooit vergeten.

Sorry voor de bovenstaande seks gerelateerde inhoud maar ik vind de commentaar van sommige mensen gewoonweg overbodig. Zelf vind ik het een goed boek. Het leest vlot weg en de inhoud kan mij boeien. Of het verzonnen is of niet, maakt mij niet uit, ik heb het met plezier gelezen. Bij sommige recensies staat er dat het van de hak op de tak vliegt, dat de passages door elkaar lopen en daardoor moeilijk te volgen zijn. Ik raad deze mensen aan om nooit naar de film Pulp fiction te kijken van grootmeester Tarantino.

Op naar het volgend boek.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

20 Reacties op De vliegenvanger

 1. LJ schreef:

  Ik durf me dan hardop afvragen hoe de seksscènes in het boek dan wel worden geschreven, kan je een voorbeeldje geven? Of moet ik het boek zelf lezen? :p
  Ik heb ook zo’n grote boekenkast, nu ja 3 boekenkasten eigenlijk, de helft gelezen boeken, de andere helft ongelezen.

 2. CHRISTA schreef:

  Haha, ik zou toch liever op zolder zitten om mijn lief te pakken dan in de kelder, vraag me niet waarom, die kelder lijkt me zo koud en kil! Veel leesplezier!

 3. Ollie schreef:

  In het Westvlaams zeggen we ; Hans ge ziet ne vint van mien herte !

 4. Zalig om te lezen,……..zal eens zien of ik het boek kan vinden, want ik weiger nog boeken te kopen,…….been there done that, allemaal overtollige balast!!!!

 5. Suske schreef:

  Een verhaal met een diepgaande inhoud.
  zo zouden er meer moeten zijn.

 6. Deborah schreef:

  Ik vond het een mooi boek om te lezen en vond de sexscenes (voor zover) totaal niet storend en vond het een toegevoegde waarde aan het verhaal. Het liet de verwarring van de jongen juist heel goed naar voren komen.

  Laten we het zo zeggen: Goed resenceren is ook een vak!! En dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.

 7. Marjolijn schreef:

  Jij hebt in ieder geval veel leesplezier en dat vind ik dan weer leuk.
  Bouw die grote boekenkast maar gerust op.

 8. Liann. schreef:

  Ik ken het boek niet, dus kan er niet over oordelen.

 9. די מריו schreef:

  Ht kan best zijn dat een boek je smaak niet is. Maar dan meteen zeggen dat het boek waardeloos is. Dan is de Playboy als tijdschrift ook waardeloos, maar ondertussen wel goed verkocht ter wereld.

  Love AS Always
  Di Mario

 10. RenéSmurf schreef:

  Ik heb dan weer niks met boeken.
  Wel met verhalen, op de radio of internet, en soms tv drama.
  En of het verzonnen is of niet, dat weet ik dan graag wel even.

 11. oma schreef:

  Ha Hans,

  Zoals jij het brengt is het een vlot en goed boek om te lezen.
  Zo had hij twee vliegen in een klap. oma

 12. Platoonline schreef:

  Tja, heb ik hier nu iets mee? Ik geloof van niet. Ik houd het maar bij mijn eigen geliefde boeken, daar ben ik tevreden mee. Als alleen vlot lezen het criterium zou zijn, dan zou ik een andere hobby kiezen, denk ik.

 13. micheleeuw schreef:

  Zo heb ik het ook met films : de ene kraakt het af, de andere hemelt het op. Ik kijk en vorm dan mijn eigen mening.En is het geen mooie, ach het is maar een film …

 14. ZON-nebloem schreef:

  Ik heb hier ook zo iemand zitten die alle boeken koopt en ze dan in een rek zet, maar zelf ben ik niet zo’n lezer

 15. Cuisine Céline schreef:

  Haha, misschien eens gaan aankloppen bij de uitgever? ;-)

 16. bianca schreef:

  hmm idd erg wisselende commentaren over het boek zo te lezen maar ben opzich wel benieuwd.

 17. Joyce schreef:

  Dat schuin gedrukte stukje in jouw stukje, whahahahahaha echt daar krijg ik nou visuals van :D Maar ik denk dat je een waar punt hebt. Ik heb steeds meer het idee dat mensen zeuren om het zeuren op zich. Kunnen ze ergens hun mening over geven dan zullen ze dat zeker doen maar of het altijd zinvolle bijdragen zijn? Nee niet echt….

 18. Inge schreef:

  Mij lijkt het wel een goed boek. Het verhaal spreekt me aan. En die recensies… iedereen hier hoor je over het boek: eten bidden en beminnen… Dus ik begon er ook aan. Wat n wordteling. Na 2/3 te hebben te gelezen heb ik het boek aan de kant geschoven. En toen ik dat vertelde aan een vriendin van mij bleek dat zij het ook een draak van een boek vond, alle goede recensies te spijt…

 19. Joke schreef:

  Gelukkig is het maar een poging :-)
  Toch een beetje herkenning: tingelingelure…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>