Generatiekloof

Ik mis de familie warmte/gezelligheid van vroeger. Ik ga dat even met een voorbeeld uitleggen. De oude garde onder jullie zullen hem zeker nog kennen. Toon Hermans. Zijn one-man shows waren niet te evenaren. Hij kon als geen ander een verhaal maken van niets, waarbij het publiek aan zijn lippen hing. Zo ook ten huize Zwans. Er werd vurig naar uitgekeken naar een nieuwe show van hem. Het volume knopje werd wat meer opengezet als anders en we hingen alle gekluisterd rond de beeldbuis. Stoffen zakdoekjes werden bovengehaald, daar de papieren tissues nog niet bestonden. Tranen met tuiten hebben we gelachen, tranen met tuiten. Zulke avonden zijn helaas heden ten dage verdwenen of bestaan zelfs niet meer. Als er nu al eens met zijn allen een avond tv gekeken wordt, dan gaat dat gepaard met de nodige vibraties die veroorzaakt worden de draagbare telefoons van tegenwoordig, ook wel gsm genoemd. Soms wel met een laptop op de schoot, zodat de kids verbonden blijven via chatsessies met hun soortgenoten. Snap je wat ik wil zeggen? Dat is de generatiekloof die er ontstaan is in een kleine 50 jaar. Vroeger zaten we bijna hand in hand, bij wijze van spreken, naar de televies te kijken. Nu zitten we ook nog allemaal voor de buis, maar vergezeld met gsm, laptop/mini laptop, psp, nintendo ds of weet ik veel wat nog allemaal. En dat, volgens mij dus, verpest een beetje de gezelligheid.

Goed, ik moet stoppen want mijne gsm gaat, ik moet mijn laptop nog opstarten en de psp opladen zodat ik straks in de trein een spelletje kan spelen. :-)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

20 Reacties op Generatiekloof

 1. Ik las je openingszin en moest gelijk aan pelpinda’s denken. Ook zo’n ding van vroeger. :-)

 2. ingrid schreef:

  Haha…ja,de tijden veranderen.

 3. Debby schreef:

  Ik denk dat het ook deels opvoeding is. Echte quality time is voor de hele familie geen laptop op de bank, dan ga maar lekker boven zitten!

 4. Sanne schreef:

  Tijden veranderen Hans, de herinneringen blijven.

 5. Sjoerd schreef:

  Waar blijft de tijd…Wij hadden vroeger niet eens TV. En zaten iedere avond gekluisterd aan de radio om geen hoorspel te missen.

 6. Christel schreef:

  Het is inderdaad triest gesteld dat dit verdwijnt. Ik weet nog de avonden dat we ook gezelschapspellekes speelden… echt een familie-avond..

  Wij proberen toch regelmatig de TV eens niet op te zetten of uit te zetten na het nieuws en dan draaien we muziek.. en dan moet ik raden welke het is.. of dansen we gewoon door de living…
  Zalig… tijd voor elkaar dan.. en zoontje vind dat super.

 7. maike schreef:

  Welja, ik mis de dingen van ‘toen’ ook. Inplaats van een Toon Hermans krijgen we een Delanote of zoiets voorgeschoteld…hoe vettiger hoe prettiger?! Nee, ik vind er niks meer aan!

  groetjes

 8. ollie schreef:

  En die avonden dat ze nog eens toneel op het scherm brachten , zalige momenten bij de koolstoof ! Moeder bakte dan suikerbollen erop. En de kamer rook dan zalig !

  En toon , ja , onvergetelijk hé!

  Mooi gezwanst , joehoe !

  • HansDeZwans schreef:

   Inderdaad Ollie, jou reactie doet bij mij weer een herinnering naar boven komen: Piet Bambergen en René van Vooren. Zalige shows bracht dat duo. Helaas tegenwoordig niet meer op tv te zien.

 9. zapnimf schreef:

  Gezelligheid maak je zelf.

 10. Joyce schreef:

  Ik weet niet hoe het België zit maar in Nederland worden er nog veel van dit soort one man shows uitgezonden hoor. Zeker op oudejaarsavond met een groep vrienden kijken en finaal de slappe lach krijgen. Helemaal top, dat soort avonden zijn in mijn optiek niet aan een generatie gebonden.

 11. Marjolijn schreef:

  Ja, tijden veranderen hans.
  Vroeger deden we ook geen spelltjes op de pc, maar met elkaar.
  Fijne avond nog.

 12. Lies schreef:

  Ik merk net de opkomst van superleuke en gezellige initiatieven in m’n omgeving. Een paar voorbeelden:
  - creatieve avond met vriendinnen: iedereen met een haak-, brei- of naaiwerkje, gebak en thee
  - een weggeeffeestje: iedereen brengt spullen mee die hij/zij niet meer nodig heeft om weg te schenken aan de anderen
  - picknicks en etentjes waarbij iedereen iets meebrengt
  Alle hoop is dus nog niet verloren ;-) .

 13. smiley schreef:

  om verder te gaan: spelletjesavonden (en dat wil dus zeggen met een gezelschapspel aan de tafel, en niet allemaal achter ons computertje)

 14. ZON-nebloem schreef:

  iedereen gaat mee met zijn tijd, maar als ik tv kijk dan kijk ik tv, je moet niet zo geobsedeerd worden door die moderne dingen, ik ga zelfs wandelen zonder gsm enzo

 15. Aline schreef:

  En dan het liefst nog in andere kamers…

 16. Matthias schreef:

  Ah! Vroeger was het beter! :-) Ik mis soms de tijd dat we samen naar de Nederlandse TV kijken. Weet wel. Zeg eens AAA! http://www.youtube.com/watch?v=c1QlJSZczgg :-D of De Grote Meneer Kaktus Show toen ik nog een stuk kleiner was! http://www.youtube.com/watch?v=9vrTDvchDeo

  Mja, dat maken ze tegenwoordig niet meer. K3 eenheidsworst en vieze realiteittv met kook- en foute decoratie programma’s. Uuugh!

 17. Billy schreef:

  tja, we gaan nu eenmaal allemaal mee met nieuwe gewoonten
  En die oude waren nog niet eens zo slecht… ;-)

 18. Micheleeuw schreef:

  Nog voor de radio zaten de mensen gewoon op straat te kletsen, buren ondereen …

 19. Elisabeth schreef:

  Gezellig was het met om met het gezin voor de buis te zitten!! En de hele avond verplicht je mond te moeten houden omdat pa het anders niet goed genoeg kon horen!! Ja zelfs het testbeeld was nog erg boeiend !! Maar goed ook wij hebben zeker genoten van Toon en nog wat andere programma’s dat zal ik zeker niet ontkennen .Ik heb zoveel jaren het leuke gezinsleven voor ogen gehad ,als ik nu terug denk vraag ik me af hoe leuk het nu echt was .Ik kijk weinig tv ,zit wel teveel aan mijn pc vind ik zelf,maar mijn mobieltje gaat gewoon lekker uit ,ohh wat heb ik de pest aan die dingen,ze zijn alleen goed voor noodgevallen .Verder wil ik gewoon niet altijd bereikbaar zijn ! Ben best wel wat kritisch ,maar hey dat is Just Who I Am.Bedank trouwens voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>