Kluun

Mijn boeken zijn op. Ik heb alles gelezen uit mijn boekenrek maar er blijft eentje over. Eentje waar ik al 2 keer in begonnen ben maar telkens aan de kant gelegd heb. Ik lees dat verhalen niet graag. Komt een vrouw bij de dokter van Kluun. Iedereen zal het wel kennen, vermoed ik. Een zeer aangrijpend verhaal, over kanker. En dan Kluun zelf die lijdt aan monofobie. (ziekelijke angst voor een seksueel monogaam leven, met als gevolg een dwangmatige behoefte tot vreemdgaan)

De meningen over dit boek zijn nogal uiteenlopend. Momenteel zit ik iets over de helft en tot nu toe valt het nog mee. Waar ik mij de meeste vragen bij stel is het feit dat hij zo een onuitputtelijke drang heeft om vreemd te gaan. Sommige beweren dat in ieder man een soort van Stijn (Kluun) zit. Daar ben ik het volledig niet mee eens. Die kerel is niet te schatten.

Wat is jullie mening over dit boek?

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.

25 Reacties op Kluun

 1. LJ schreef:

  Ik vond zijn gedrag walgelijk. Ik ben natuurlijk geen man maar heb toch minstens het fatsoen je vrouw trouw te blijven tot ze dood is! Het mens was ocharme doodziek. Maar goed een man moet zeker zijn seksuele behoeften kunnen vervullen? Of toch een man zoals Kluun, I guess. Ben al blij dat er ook andere mannen zijn zoals jij Hans :-)

  • HansDeZwans schreef:

   hahaha, leuk antwoord. Dat kun je moeilijk zeggen over iemand die je niet kent, maar ik heb inderdaad in mijn meer dan 20 jaar huwelijk nog nooit een scheve schaats gereden en dat kan niet iedereen zeggen. (ik ken er zo eentje whoehahaha)

 2. zuster_klivia schreef:

  Ik heb het in 1 ruk uitgelezen en een paar keer zitten huilen. De scenes die ik ‘mwah’ vond, waren in de minderheid. Ik heb er gewoon overheen gelezen, het is Kluun vergeven dat de hoofdrolspeler zo’n klootzak is geworden. De rest van het boek is mooi, erg mooi. De film ook btw. De (Nederlandse?) dwangmatigheid om grof en expliciet seks te beschrijven en laten zien, hoeft van mij ook niet. Maar ik stoor me er ook niet echt aan.

 3. Eilish schreef:

  Ik hou niet van wat wij hier noemen ‘naast de pot pissers’, een boek daarover zou me dus al niet kunnen bekoren

 4. Ik heb zowel het boek gelezen als de film gezien,…….en ik vond het beide prachtig,….want wat er vaak over het hoofd wordt gezien is het feit dat hij de naast de pot pisser de vrouw wel heel graag ziet,……..en ook door een hel gaat,…..en zoals iedereen weet is sex en liefde iets totaal anders,…….ik had het persoonlijk heel moeilijk met het onderwerp kanker,……..want dan besefte ik nogmaals dat ik ontzettend veel geluk heb gekend!!!!!!!!

  • Alice schreef:

   Jij weet niet hoe blij je me hebt gemaakt met dit antwoord Carrie!
   Ik ben namelijk al drie jaar mijn mening over dit thema en boek aan het verdedigen tegen iedereen en dan kom jij en zitten we verdorie toch wel op een lijn zeker!

   Om op Hans te antwoorden. Komt een vrouw bij de dokter is zowat het boek dat me de afgelopen jaren het dierbaarste is geworden.
   Het thema spreekt me om verschillende persoonlijke redenen enorm aan en heeft me heel wat tranen bezorgt tijdens het lezen.

   En ja ik begrijp dat veel mensen Stijn (Kluuns) gedrag walgelijk vinden… maar ik dus niet. Stijn geeft ongekend veel liefde aan zijn vrouw. Op moment zelf meer liefde dan ik trouwe echtgenoten in het echte leven heb zien doen. En als ik ooit haar wordt en mijn man geeft mij zoveel liefde dan kan ik alleen maar als een gelukkige vrouw sterven. Hij hield niet minder van haar doordat hij vreemdging. Er zijn zelf moment dat ik zou durven zweren dat hij net meer van haar hield, doordat hij af en toe kon ontsnappen aan die harde werkelijkheid die mensen reduceert tot patient en verpleger in plaats van tot man en vrouw. Doordat hij af en toe terug gewoon voor iemand man was, kon hij voor haar alles zijn wat ze op het einde nodig had.

   • HansDeZwans schreef:

    Alice, daar heb je volledig gelijk in, zover zit ik ondertussen in het boek dat ik dat ook wel door heb. Alleen, hij was al een naast de pot pisser toen zijn vrouw nog gezond en wel was. Maar goed, ik begrijp volledig wat je bedoelt. (de stukjes waar zij een brief schrijft aan haar dochtertje vind ik zeer aangrijpend)

    • Rinskje schreef:

     Ik kan hier ook in meegaan…. het boek is bijzonder omdat je op de één of andere manier toch begrip krijgt voor Stijn… terwijl ik vuur en vlam tegen vreemdgaan ben. Dat maakt het boek zo bijzonder denk ik.

 5. Desire schreef:

  Ik was te lui om het boek te lezen, maar heb de film wel gezien. En heb de ogen uit mijn kop gehuild, met name het moment dat zij aan haar kind gaat vertellen dat ze er binnenkort niet meer is. Maar dat die man/Kluun überhaupt drang heeft naar seks terwijl zijn vrouwke zo ziek is, walgelijk gewoon.

 6. Limoentje schreef:

  Zoals meerdere vrouwelijke lezers voor mij schreven; tranen met tuiten! Maar dat is misschien iets typisch vrouwelijks?
  Vond het een ‘mooi’ boek, in een ruk uitgelezen. De film heb ik niet gezien, ben er wel benieuwd naar.

 7. Marjolijn schreef:

  Het boek niet gelezen, wel de film gezien, en die was de moeite waard om te zien.
  Zelfs meerdere keren.

 8. Billy schreef:

  ik ken het niet, Hans
  ik kan er dus geen mening over doorgeven

 9. Di Mario schreef:

  Ik ken het boek niet. Dinnetje zat laatst wel de film te kijken, maar ik ben ookal niet zo’n filmkijker.

  Love As Always
  Di Mario

 10. ollie schreef:

  Heb dit boek begonnen te lezen en gestopt , mijn stijl niet !

 11. ZON-nebloem schreef:

  ik ken dit boek niet, ik ben niet zo’n lezer, dus wens ik je gewoon een leuk weekend

  • ZON-nebloem schreef:

   ik heb de film dus opgenomen…
   ik vindt het een walgelijke vent, vooral omdat het eerste was toen ze stierf zijn minnares opbelde….ik erger me dood, omdat ik het eigenlijk ook meemaakte….

 12. micheleeuw schreef:

  Geen idee over welk boek/film het gaat.
  Wel kan ik zeggen dat vreemdgaan een bewuste keuze is. Dus ik bedacht toen ik vroeger ‘kans’ had : wat heb ik te verliezen als het uitkomt ? En uitkomen zal het zeker ! Zo wist ik vlug of ik erop moest ingaan of niet. ;-)

 13. ingridblogs schreef:

  Ik mag hopen dat niet iedere man zo is….
  Ik heb eerst de film gezien en ben toen het boek gaan lezen,dat moet je nooit doen.Ja,een bizar verhaal natuurlijk maar waar Carmen als ik het me goed herinner wel wist dat hij af en toe een scheve schaats reed.Ja…en kanker,dat komt dan heel dicht bij dus dat was janken.

 14. RebelGirl schreef:

  Tranen met tuiten gejankt tijdens het lezen…

 15. Liann. schreef:

  Ik vind het een erg mooi boek.

 16. Nienke schreef:

  Zowel het boek gelezen als de film gezien. Aan het einde van het boek rolde er een traan over mijn wang (en dat heb ik nooit bij boeken). Maar het gedrag van hem: onaanvaardbaar in mijn ogen. Al vind ik dan ook weer dat niemand eigenlijk mag oordelen over een ander, is dat gek?

 17. Rinskje schreef:

  Het is bijzonder dat deze man zich zo blootgeeft in dit boek. Dat hij zijn zwakheden toegeeft maar ondertussen zo enorm zijn vrouw carmen lief heeft… zoals ik eerder al zei: ik ben tegen vreemd gaan, maar ze hadden voordat ze ziek werd al een relatie waarin Carmen het vreemd gaan van haar man accepteerde. Dat maakt het voor veel mensen onbegrijpelijk. Veel vrouwen voelen walging voor Stijn, maar toch zet het mij aan het denken en krijg ik op een rare manier gegrip voor hem… wat niet wil zeggen dat ik met zo,n man zou kunnen leven;-)

 18. Joyce schreef:

  1 van de weinige boeken die mij in tranen gekregen heeft. Er zitten een aantal stukken in die mij zo intens wisten te raken.. Het boek is controversieel en waarschijnlijk vond ik het daarom zo goed… Vele malen beter dan de film om heel eerlijk te zijn

 19. Kirsten schreef:

  Aangrijpend… het verhaal van de vrouw.. de man (Stijn) vond ik een walgelijk persoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>