Wat je zelf doet

Ik wil het even hebben over een programma wat ik ooit eens gezien heb op Vitaya. Een doe-het-zelf uitzending met het manusje-van-alles Roger, als ik mij niet vergis, en-dit-zonder-streepjes. Ik stel mij daar enorm veel vragen bij. Tja, waar denk ik niet over na, dat moet nog uitgevonden worden. Meestal ‘s avonds als ik horizontaal lig, beginnen de cellen te werken. Als er iemand weet heeft van een ‘pil’ die deze processen kunnen stilleggen, gelieve mij hiervan op de hoogte te brengen. Ik en mijn nachtrust zullen u eeuwig dankbaar zijn. Maar ik wijk af gelijk een koe die tegendraads melk geeft. Onze Roger, daar wou ik het even over hebben. De man die de meeste eenvoudige klusjes uitvoerd met een uitgebreid arsenaal aan technische hulpmiddelen. Die man doet dat goed, in een mum van tijd. Het ziet er ook allemaal heel simpel uit en dat is het ook meestal. ‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter’ sluit hij het programma af. Daar wringt het schoentje. Ik vind dat een regelrechte afbreuk op het werk van de arbeider. Ik heb het niet over dat programma op zich, maar in het algemeen wordt deze stelling aangenomen. Iets wat je zelf doet, doe je beter. Dus je wilt rond je huis wat klinkers leggen, dan kun je dat best zelf doen, want jij gaat dat beter doen? Dat zegt dus heel wat over het werk van de werkende mens. Wat in mijn ogen totaal misgrepen is. Zij doen hun werk allemaal zeer goed, ik heb nog nooit moeten klagen dat er iets fout of slecht gedaan is. Ikzelf maak software op maat. Ik durf met 200% zekerheid te zeggen dat de programma’s of websites die ik maak, veel beter zijn dan die van een amateur/hobbyist. Zelf ben ik ook wel erg handig (handig hè) maar ik durf niet te beweren dat als ik een stukje muur bezet heb, dat dat dan beter gedaan is dan een man die dat al 20 jaar doet. De klusjes zullen wel goed gedaan zijn, maar niet beter, dat is eigenlijk wat ik wou aantonen. Kan iemand dit beter verwoorden of is hij/zij het hiermee niet eens?

Dit bericht is geplaatst in Life. Bookmark de permalink.

55 Reacties op Wat je zelf doet

 1. Er is zo’n spreekwoord dat zegt, “schoenmaker blijf bij uw leest”,…….en dat dekt de lading over hoe ik erover denk,…..ik ben absoluut niet handig en laat het met plezier aan de vakman over,…..en ik ben er zeker van dat ik beter suppo’s kan maken dan jij,..:-) ;-)

 2. LJ schreef:

  Ik ken het programma niet maar die stelling van de Roger daar kan ik het niet mee eens zijn. Ik zie mijzelf nog geen klinkers leggen of elektriciteit aansluiten, ik zeg maar wat hé. Schoenmaker blijf bij uw leest! Het is toch niet omdat ge overweg kunt met de legoblokken van uwe kleine dat ge ineens een huis kunt zetten he?

 3. ollie schreef:

  Moest je weten hoeveel out-takes er bij zo’n opnames gebeuren kan je een heel “blunderboek” mee vullen ! :-) En er staan “stielmannen ” achter de camera , helpen als deze afligt. Roger is ook maar een mens.
  Over klinkers leggen zit ge in mijn stiel. Als ik een prijsofferte maak voor een privaat werk , heb ik de grootste angsten voor degene die zeggen dat ze het zelf gaan klaarleggen voor de eindlaag , asfalt , beton , klinkers enz. 90% houdt geen rekening met de afwatering van het oppervlak. Het water zou soms in huis of garage stromen dan weg naar de riolen :-( . Als de conducteur de maten genomen heeft bereken ik dat met de voorbereiding zelf en de afwerking. Indien we ter plaatse moeten ingrijpen staan er vier plaatsers te wachten tot de twee anderen alles juist gekregen hebben en dit kost veel geld wachturen.
  Mijn programma’s op de pc laat ik ook door een plaatsen die niks anders doet ! Ieder zijn stiel ! En Rogéke , die niet ver van ons huis woont is ook maar een simpele maar vriendelijke man , met gaven en gebreken!

 4. Marjolijn schreef:

  Ken het programma niet, maar dat maakt niet uit.
  Hier op de Nederlandse zender zijn er ook vaak hobby programma’s.
  Weet wel dat het (bijna) allemaal presentatoren zijn die voor het programma nog geen spijker konden slaan.

 5. ingridblogs schreef:

  Ik kan maar beter niks zelf doen;)

  • HansDeZwans schreef:

   Ingrid, als je dat al zelf beseft, dan sta je al ver in het leven. En je omgeving zal je eeuwig dankbaar zijn. (oei Ingrid komt met een boormachine af, redden wie zich redden kan)

 6. Rebbeltje schreef:

  Ha hier een amateur hobbyist hihi
  En klopt doe zomaar wat en in de jaren dat ik oefen komt er toch aardig wat te staan…
  Maar het echte werk laat ik aan de vakman over…groetjes

 7. bea schreef:

  Wat ik zelf kan doe ik zelf…en goed ;-) Maar dat Rogeerke is er al dikwijls de oorzaak van geweest dat ik bijna mijn voet in het tv-scherm plantte. Als hij wat doet lijkt het al kinderspel maar als ik een gat in de muur wil boren….pfff. Stielmannen hebben ze voor iets uitgevonden, ik laat meestal de eer aan hen :-)

 8. Eilish schreef:

  Als ik de klussen zie die ik de laatste jaren in en om het huis heb gedaan, dan kan ik allesbehalve zeggen dat ik het beter heb gedaan dan de professioneel. Niet dat het me geen voldoening geeft om iets zelf te doen (alles wat mijn man vroeger zei dat ik niet kon heb ik ondertussen wel al gedaan)
  Ik zoek trouwens nog vrijwilligers om mijn elvendertig vensterramen een beter kleurtje te geven :-) want ik begin ondertussen allergisch aan verf te worden.
  Mocht mijn portefeuille altijd even vol zitten als mijn wasmand, ik zou niet twijfelen om echte vakmannen in huis te halen voor vanalles en nog wat.

 9. Lilith schreef:

  Ja, ‘t wordt hierboven gezegd: de portefeuille speelt ook ‘n rol.. Schoenmaker, blijf bij je leest – maar de schoenmaker met wat minder centjes, kan in nood misschien wel eens metser worden… Natuurlijk zal die vakman het beter doen – dus vind ik de uitspraak “wat je zelf doet, doe je beter” niet goed, maar ‘k kan er wel inkomen dat veel mensen het desondanks toch zelf willen doen.
  Dat van dat slapen herken ik trouwens maar al te goed! ‘k Heb gisteren pas om 3u in slaap gevallen, terwijl ‘k er om 22u al in lag – zo frustrerend! :s

  • HansDeZwans schreef:

   Maar dat heb ik ondertussen afgeleerd. Soms ben ik doodop om 22:00u, kruip erin en zie elk uur passeren. Dat doe ik niet meer, al kan ik nog amper op mijn benen staan, ik blijf op.

 10. lien schreef:

  Tja… wordt dat programma niet gesponsord door doe-het-zelf ketens? Ikzelf ben erg onhandig maar áls me iets lukt zoals ik het wil dan is het resultaat dus beter want dan heb ik het hélemaal zelluf gedaan :-)

 11. די מריו schreef:

  Als je het zelf doet heb je er mìsschien wel meer voldoening van. Niet in mijn geval hoor moet ik zeggen. Ik ben niet zo handig.

  Love As Always
  Di Mario

 12. CHRISTA schreef:

  Helemaal gelijk Hans en ik denk dat ik beter kan koken dan websites maken!

 13. Lies schreef:

  De beste stuurlui staan aan wal, Hans… !
  Lie(f)s.

 14. Karel schreef:

  ja zo al eerder gezegd
  schoenmaker blijf bij je leest
  mijn moeder zei eens lang geleden
  toen men het woordje ” manager ” uit vond is het fout gegaan
  en nu geloof me , jaren later zeg ik nog ja daar ging het fout
  of was het ergens midden jaren 60 vorige eeuw bij de intrede van de mammoetwet alles groter moderner en toen kwam kort er na de europese unie , en draaiden de veilingen hier goede groente en fruit door op een hoop gif en bordje met doodskop erop want het kwam goedkopen uit het zuiden
  en zie nu het zuiden eens
  politiek = afschieten
  maar dat mag niet
  zo zeggen die zelfde politieker
  laat lui binnen , die door fouten in hun land binnen , alles betaald want zij willen maar mogen niet werken
  en zij die hier bijna 50 jaar werken nadat zij hier geboren en opgegroeid zijn kunnen na een foute beslissing in moeilijkheden gekomen de je weet wel krijgen
  pleeg maar zelf moord , twee vligen in 1 klap , jij verlost van je schuld wij van je gejammer

  Ha die Hans , ja nu heb je me op de kast hoor
  maar ik heb een vraag
  waarom krijg ik van jou geen updates ?
  ik ga slapen
  mzl

 15. ZON-nebloem schreef:

  ik ken het programma, en ik heb hier ook al eens gezegd, die heeft goed zeggen….
  die werkt altijd op klaargemaakte dingen, met al afgewerkte dingen, enzo…
  Je hebt gelijk, als je het over een goeie vakman praat, want daar zitten soms ook klommelaars tussen, en dan had je het soms beter zelf gedaan!

 16. gerdaYD schreef:

  Ha! Een logje over de Roger… wie had dat nu gedacht zo iets op het net tegen te komen… en dan nog bij jou! Hihi. Voor jou:

  Pendant les rar’s moments de pause,
  Où il n’ répar’ pas quelque chose,
  Il cherch’ le coin disponible où
  L’on peut encor planter un clou (boîte à outils). {2x}
  Le clou qu’il enfonce à la place
  Du clou d’hier, il le remplace-
  Ra demain par un clou meilleur,
  Le même qu’avant-hier d’ailleurs.

  Mon Dieu, quel bonheur !
  Mon Dieu, quel bonheur
  D’avoir un mari qui bricole
  Mon Dieu, quel bonheur !
  Mon Dieu, quel bonheur
  D’avoir un mari bricoleur
  {Boîte à outils} {2x}

  Au cours d’une de mes grossesses,
  Devant lui je pestais sans cesse
  Contre l’incroyable cherté
  D’une layette de bébé. {boîte à outils} {2x}
  Mais lorsque l’enfant vint au monde,
  J’ vis avec une joie profonde
  Qu’ mon mari s’était débrouillé
  Pour me le fair’ tout habillé.

  A l’heure actuelle, il fabrique
  Un nouveau système électrique,
  Qui va permettre à l’homme, enfin,
  De fair’ de l’eau avec du vin. {boîte à outils} {2x}
  Mais dans ses calculs il se trompe,
  Et quand on veut boire à la pompe,
  Il nous arriv’ d’ingurgiter
  Un grand verre d’électricité.

  Comme il redout’ que des canailles
  Convoit’nt ses rabots, ses tenailles,
  En se couchant, il les installe
  Au milieu du lit conjugal. {boîte à outils} {2x}
  Et souvent, la nuit, je m’éveille,
  En rêvant aux monts et merveilles
  Qu’annonce un frôlement coquin,
  Mais ce n’est qu’un vilebrequin !

  Mon Dieu, quel malheur,
  Mon Dieu, quel malheur
  D’avoir un mari qui bricole !
  Mon Dieu, quel malheur,
  Mon Dieu, quel malheur
  D’avoir un mari bricoleur !
  © Georges Brassens

  … en als je nu nog de slaap niet kan vatten, dan weet ik het niet meer! *wink, big smile*

 17. marylou schreef:

  Voor kleine dingen kan men proberen zelf te fixen maar blijf af van dingen die gevaarlijk zijn en de boel onveilig maken .
  Het kost je al gauw na gepruts het dubbele

  • HansDeZwans schreef:

   Ik kan mij niet direct inbeelden wat je bedoelt met dingen die gevaarlijk zijn en de boel onveilig maken. Misschien doel je op een tamelijk zwaar schilderij ophangen boven het bed, dat plots naar beneden kan komen en je daardoor in dromenland doet belanden.

 18. hangt ervan af, als het in jouw eigen handigheidsdomein is klopt het misschien. Maar ik ben de mening aangedaan: ieder zijn job. En om met een spreekwoord af te sluiten: ‘schoenmaker blijf bij jouw leest’! hartelijke groet Hans, Hilde

  • HansDeZwans schreef:

   ‘schoenmaker blijf bij jouw leest’ Eigenlijk is deze uitdrukking niet meer juist. Want een leest is een gereedschap of vorm die respectievelijk wordt gebruikt voor schoenreparaties of het maken van schoenen. En dat wordt in deze tijd zelden nog gedaan. Als de schoenen kapot zijn of versleten, koopt men gewoon nieuwe, terwijl deze vroeger eerst gemaakt werden. We leven tegenwoordig in een tijdperk van onmiddellijk iets nieuw te kopen als het kapot is.

 19. micheleeuw schreef:

  Ik ben/was ook een handige en deed veel zelf, ook uit noodzaak. Nu de geldbeugel meer gevuld is vraag ik het eerst aan mijn ex, een zeer handige. Kan hij het niet dan vraag ik een professionele. Al moet ik erbij zeggen dat er hier nog zeer veel ‘werkjes’ zouden moeten gedaan worden. ;-)
  Ik vraag me af : vroeger was er ‘Roger van achter ‘t nieuws’. Is dat dezelfde ?

 20. Ann-Sophie schreef:

  Als ik Doe het zelf met Roger gezien heb op televisie, denk ik: ma, zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Ik ga ook mijn vloer zelf leggen en de bedrading voor mijn lampen en zelfs een laagje beton. Tot ik dan twee dagen later eens toevallig een spijker in de muur moet slaan en erin slaag enkel op mijn vingers te kloppen en niet op de spijker. In mijn geval is wat ik zelf doe zeker niet beter. Maar onze Roger moet een slagzin hebben he, zo eentje waarmee hij de mensen uit de zetel lokt. Of de klunzen onder ons het gevoel geeft dat ze toch niet zo klungelig zijn! :-)

 21. Liann. schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens!

 22. Joyce schreef:

  Weinig aan toe te voegen, maar he wat moeten ze anders op tv uitzenden?

 23. Cuisine Céline schreef:

  Ik geef Misssexandthecityandme helemaal gelijk!

 24. Inge schreef:

  Ik ken het programma niet maar ben het wel met je eens. Schoenmaker blijf bij je leest zeggen we in Nederland. Tuurlijk zijn er mensen die alles lijken te kunnen maar specialisme is een vak.
  Mijn zelfgebakken appeltaart is overigens wel lekkerder dan die van de bakker ;-)

  groetjes inge

  • HansDeZwans schreef:

   Inge, je mag niet zomaar iets op mijn blog schrijven wat niet bewezen kan worden. Daarom verzoek ik je op een stukje van je taart naar mij op te sturen. Ik zal de verantwoordelijkheid op mij nemen en dit baksel naar waarheid testen.
   Mijn adres: Hiermetdietaartlaan 01, 7800 Testbaksels, België

 25. Mirjam Kakelbont schreef:

  Het is voor iedereen in het huis Kakelbont maar het beste als ik niet aan het klussen sla. Koken, bakken, lekke fietsbanden plakken, en konijnen africhten gaat goed. Maar zou ik een gat in een muur moeten boren, dan zullen geheid de badkamertegels aan de andere kant naar beneden komen zetten….Beter maar geen risico nemen. En ik prijs mijn Lief huizenhoog als hij weer een klusje geklaard heeft en dat is ook belangrijk, hè
  Oh…wat heb ik nog heerlijk veel blogs in te halen bij je :-) :-)
  Bedankt voor je hulp!

 26. dharson schreef:

  Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het met je een bent.

 27. Tina schreef:

  Iedereen zijn eigen specialiteit, dat is helemaal waar. Maar dat is niet iets waar je in bed over moet gaan malen ;) Mijn advies voor een goede nachtrust: veel sporten. Of anders toch maar een muurtje bouwen. Misschien wordt het een scheef muurtje, maar slapen zul je! ;)

 28. Billy schreef:

  ik ben helemaal niet van de handigste, maar ik prijs me gelukkig dat ik enkele handige vrienden en familieleden heb die enkele klusjes op vakkundig gebied kunnen uitvoeren. Het voordeel van dat “zelf doen” is meestal enkel financieel, want niemand kan ontkennen dat een vakman het beter doet dan een hobbyist…

 29. Esra schreef:

  Waarom heb ik dit nog niet eerder gelezen? “Maar ik wijk af gelijk een koe die tegendraads melk geeft.” Hahaha :P
  Ik denk dat je gelijk hebt hoor. Vakmensen zijn vakmensen en dan ga ik er vanuit dat ze ‘t beter kunnen dan ik. Maar (ja er is een maar!) stel nu dat ik een niet te lastige klus wil afhandelen waarbij ik hele specifieke wensen heb en ik op dat moment ook nog eens onverhoopt blut ben. Dan ga ik het natuurlijk zelf proberen, want 1. het is goedkoper en 2. ik weet dat het wordt zoals ik hebben wil!

 30. Joke schreef:

  Als boerendochter heb ik nog nooit een koe tegendraads melk zien geven. Maar dat zal wel aan mij liggen. :-)
  Ik ben getrouwd met een handige Harry. Hij heeft o.a. zelf onze inloopdouche en WC betegeld, alhoewel hij dat nog nooit eerder gedaan had. Menige vaklieden zouden jaloers zijn op het resultaat. Gelukkig hoeven we de uren niet te betalen, want dan hadden we het duurste huis in heel België. Kortom, voor hem is de uitspraak wel een beetje van toepassing, vind ik.

 31. bentenge schreef:

  Man man, zoveel commentaar. Die heb ik dus niet gelezen.
  Ik zou die zin veranderen naar
  “wat ik zelf doe doe ik goedkoper”. In 99% van de gevallen zal die wel kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>