Uit de oude doos: Jana

Een wazige schim tussen de bomen trok even mijn aandacht. Ze verdween even snel als dat ze gekomen was. Ik vormde mijn ogen tot kleine spleetjes om het zicht wat scherper te stellen maar moest tot de vaststelling komen dat er niets te zien was. Ik nam mijn boek terug ter hand en hervatte mijn bezigheid. Nog vier bladzijden te gaan en ik had weer een hoofdstuk gelezen. Plotseling zag ik een gestalte het tuinhuisje binnenglippen. Een vrouwelijke gestalte. Ik liet mijn boek zakken, legde het op het salontafeltje en liep naar buiten. Voorzichtig opende ik de deur die mij toegang verschafte naar mijn werkruimte. Een plaats waar Jana en ik vele uren hebben doorgebracht. Naar elkaars verhalen luisteren, een troostende schouder bieden als weer een van haar vriendjes het had uitgemaakt of simpelweg naar muziek luisteren wat ons beide in een soort van roes bracht. Een speciale band was hier gecreëerd. Een band voor het leven.
‘Jana, ben jij dat?’, vroeg ik stilletjes toen ik de deur op een kiertje had.
‘Vergeef me papa. Vergeef me wat ik je heb aangedaan.’ Ze stond met haar rug naar me toegekeerd. Een houten beertje, wat ze in die tijd zelf gemaakt had, wiegde ze van haar ene hand in de andere. Ze had dezelfde broek en shirt aan van toen ze 4 jaar geleden verdween.
‘Ik heb je zo hard gemist. Wat is er met je gebeurd?’ Zonder een antwoord af te wachten, liep ik naar haar toe. Aarzelend legde ik mijn hand op haar schouder.
‘O papa toch’, en ze draaide zich naar me om. Ik keek na zoveel jaren terug in haar blauwe ogen. De ogen die ze van haar moeder heeft. Haar gezicht was nog niets veranderd.
‘Ik weet niet wat zeggen!’ en ik omhelsde haar met heel mijn lichaam. Haar geur herkende ik zonder nadenken en gaf haar kusjes op haar hoofd zoals ik vroeger ook altijd deed. Wij waren eindelijk terug samen.
‘Ik hou van je.’ zei ze zachtjes. Bij die woorden liepen de tranen over mijn wangen. Ik begon hartstochtelijk te wenen. Zeker 5 minuten was ik met haar in mijn armen verstrengeld. Onverwacht voelde ik een hand op mijn schouder.
‘Alfred, waarom sta je hier te huilen?’ vroeg mijn vrouw die het tuinhuisje ongehoord binnengekomen was. Ik draaide me naar haar toe.
‘Jana’, zei ik tegen haar.
‘Wat is er met Jana?’
‘Ze was juist hier. Ik heb heel even met haar gepraat en geknuffeld.’
‘O Alfred toch, mijn lieve Alfred.’ en ze nam mij liefdevol vast. En achter haar rug keek ik naar het houten beertje. Het houten beertje dat Jana nog zelf gemaakt had.

Dit bericht is geplaatst in Fictie, Verhalen. Bookmark de permalink.

20 Reacties op Uit de oude doos: Jana

 1. Liann. schreef:

  Heel erg mooi geschreven.

 2. Appelig schreef:

  Ik kan me alleen maar aansluiten, mooi en ontroerend.

 3. Marjolijn schreef:

  Ontroerend mooi…!!

 4. ZON-nebloem schreef:

  jij kan mooi en gevoelig schrijven,….

 5. micheleeuw schreef:

  Prachtig en toch zoooooo gevoelig !

 6. CHRISTA schreef:

  Ik ken dat blogje nog van een tijd geleden!
  Toch leuk om het nog eens opnieuw te lezen!
  Groetjes

 7. Kinga schreef:

  Oh wauw, echt supermooi geschreven. Ik werd er even helemaal stil van.

 8. Petr@ schreef:

  Wat mooi geschreven. Ik krijg natte ogen….

 9. The Empress schreef:

  Oef, mooi!
  Ben helemaal stil nu.

 10. klaproos schreef:

  goh hans…..

  ik ben er stil van..
  wat mooi heb je dit geschreven,
  ik kwam eigenlijk voor het vervolgverhaal van kakeltje maar vind het hier niet ?

 11. platoonline schreef:

  Tjonge Hans, die kwam goed binnen in mijn hersenpan. Wat een emoties. Prachtig geschreven.

 12. Babette schreef:

  Erg gevoelig en beklijvend gebracht, Hans, mooi!

 13. gewoonanneke schreef:

  Wat een mooi verhaal zeg…. pff indrukwekkend.

 14. Esra schreef:

  Uit de oude doos, wil dat zeggen dat het mogelijk is dat ik dit al eens eerder gelezen heb? Het komt me erg bekend voor. Maar dat doet natuurlijk niets af aan dit prachtig stuk :)

 15. Floor schreef:

  Brr, kippenvel. Mooi en ontroerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>